jom makan! ciken chop

yeahh, puas hati aku~

selamat jugak laksanakan misi hari ini. hoho. disebabkan aku rasa sangat-sangat malas nak menghadap buku anatomy dan histology pada malam ini, maka dengan sangat-sangat rajin dan suka hatinye aku ingin mempersembahkan kepada kamu-kamu diluar sana:

PROJEK JOM MAKAN: CHICKEN CHOP!
*konfem menjadi! hehe!*



potong bahagian dada ayam hingga hampir lumat tapi pastikan jangan lumat sangat, ok.


hancurkan biskut sebanyak mana yang anda rasa perlu dan campurkan dengan tepung gandum. jangan lupa taburkan jugak lada putih dan sedikit garam ye!


gaulkan ayam tersebut dengan sos perisa megi *export khas dari malaysia neyh! haha~*

bentuk kan ayam tu dalam bentuk bulat yang leper. ala2 krabby patty gitu!

celupkan dalam telur yang telah campurkan kuning telur dan putih telur. sebiji pon cukop!

campurkan ayam patty tersebut ke dalam mixture biskut kering dan tepung gandum tadi. biar sama rata ye!


panaskan 2 kuali skaligus ye. 1 kuali tanpa minyak dan 1 kuali lagi dengan minyak.


letakkan ayam patty tu dalam kuali yang takde minyak. ni untuk lebih melekatkan campuran biskut dan tepung tadi pada ayam patty tu serta supaya lebih rangup. nyumnyum!

lepas da melekat, masukkan ayam patty tu ke dalam kuali yang minyak nye dah panas yerp!

buat sebanyak mana yang anda mahu makan.


angkat ayam patty tu bila da rasa-rasa masak *ada chef itu marah aq cakap rangup tapi kau tunggu gak dy ranggup kan?? =)*

letakkan sedikit butter di atas nye.

just for fun, kiteorang buat aje bentuk bulat-bulat. now da jadi chickenchopball! haha

bahan-bahan untuk membuat coleslaw. basuh kesemua bahan-bahan neh kemudian korang hiris dia sampai jadi kecik dan chumel.


campurkan aje dengan miyonis, sedikit garam dan gula. SIAP! letakkan dalam peti kalau mau dy dimakan sejuk.

oren sebagai desert. hohow~


ni gambar cara-cara membuat sos ciken chop. mintak maap tak sempat nak snap gambar tentang procedure dy sebab tukang snap nye (aq) yang buat sos ini. huehue~


okeh. complete set luncheon kami. mewah, teristimewa and well-balanced, kan? hehe~

nota kaki: sekian aje dari aku. nanti kalau ade di antara kami yang terasa terlebih rajin di dapur tapi sebenarnye malas untuk setady, banyak lagi la misi-misi mulia lain yang akan kami laksanakan. nantikannnn~!

nota kaki 2: cuba jangan tak cuba ye! kalau kami yang terkial-kial memasak di dapur pun boleh buat, apatah lagi anda? hehe!

2 blue love received:

berry said...

oi. salah tu. bukan angkat ayam bila agak2 dah rangup. tapi bila ayam dah masak la cik kak. hee~

farah nur said...

ye x ye gk ea. tenkiu2, nnt aq betolkan ye, chef. hehe.